De Havendagen zijn in 1993 ontstaan, destijds heeft de Gemeente Brederwiede de haven overgedragen aan de inwoners van Vollenhove. Er werd aan deze overdracht op een feestelijke wijze aandacht geschonken. Activiteiten werden er georganiseerd ten behoeve van de bevolking door de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer (VVV) Vollenhove, het Vollenhoofsch Ondernemers Collectief (VOC), de gemeente en de gezamenlijke horeca. Hiervoor werden er diverse oude boten gecontracteerd om naar Vollenhove te komen te opluistering van dit evenement. Leuk detail is dat door dit “gezellige” initiatief ook het Vollenhoofsch Visserskoor is ontstaan. Het koor telt inmiddels ongeveer 55 leden en brengt prachtig Nederlandstalige zeemansliederen ten gehoor.

Vervolgens is de braderie verder uitgebreid in al de jaren die op de eerste editie volgden. Vele sleepboten, oude vissersboten, theater optredens en gratis kinderactiviteiten. Dit werd ook nog eens in 2006 aangevuld met de zuidwalbotter VN66 van Stichting Venose Skutien.

Na 25 jaar Havendagen Vollenhove is het tijd voor iets anders. Typisch Vollenhove is de opvolger van Havendagen Vollenhove. De naam is nieuw, de datum en locatie blijft hetzelfde! Havendagen Vollenhove waren de start van het vaarseizoen waar kon je genieten van diverse (sleep)boten en andere nautische activiteiten. De laatste jaren kon niet meer aan dat beeld worden voldaan waardoor de naam Havendagen Vollenhove niet meer voldeed.

De achterliggende gedachte blijft echter wel hetzelfde. Tijdens Typisch Vollenhove staan de gratis activiteiten voor alle leeftijden, braderie en ook een rondje met het Venose Skutien nog steeds centraal. De nieuwe frisse uitstraling vraagt ook om een paar andere aanpassingen. Het programma is uitgebreid met een aantal nieuwe initiatieven zoals een sportieve activiteit op tweede Pinksterdag en, helemaal hip, een foodtruck festival; Wine&Bites.